LinkedinTwitterFacebookInstagram

Interview Fatima Elatik: ‘Ik mis een leider in dit land’

By on Nov 10, 2013 in Interviews | 0 comments

Fatima Elatik vertelt ons openhartig over haar werk, de politiek en wat zij zou willen veranderen. In januari neemt ze afscheid als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost. Wat gaat ze daarna doen?

Fatima, stel jezelf voor.

Mijn naam is Fatima Elatik. Geboren en getogen in Amsterdam. De afgelopen zestien jaar ben ik politiek actief in Amsterdam. Eerst vier jaar als gemeenteraadslid, de afgelopen twaalf jaar als bestuurder. Sinds 2010 ben ik stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost. Dit zijn mijn laatste maanden voor het lokale bestuur. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 stop ik ermee. Ik wil gaan ontdekken wat voor competenties ik nog meer heb.

Een persoonlijke keuze dus?

Het is voor mij tijd om iets anders te ervaren, want ik ben in verwachtig. Ik heb er lang op gewacht en voor gebeden. Ik neem afscheid met nieuw leven. Maar het valt me soms zwaar hoor. Als ik door de wijk loop en de dingen zie waaraan ik een bijdrage heb geleverd, dan stemt me dat vrolijk. Maar ik blijf ook de uitdagingen zien.

Ik wil je graag iets vragen over de jongen Ibrahim die is omgekomen in Jemen. Hij wilde de zuivere islam bestuderen. Wat bezielde hem?

Een jongen van twintig hoort niet dood te gaan in een gewelddadig gebied. Ik heb geen waardeoordeel over orthodoxie, maar ik heb wél een waardeoordeel over jongeren die hun leven riskeren. Deze jongen ging dan studeren, maar er gaan ook jongeren naar Syrië om te vechten. Dat is ziek. Ik denk dat deze jongen zocht naar zijn identiteit. ‘Wie ben ik? Waar hoor ik bij?’

De laatste vijftien jaar is de islam onder een loep komen te liggen. Er worden harde dingen over gezegd. Hoe meer je het gevoel krijgt dat alles waar jíj voor staat níet belangrijk is voor de goegemeente, hoe meer je ernaar neigt. Met onze negatieve houding zorg je er juist voor deze jongeren zich gaan afkeren. Deze jongens zijn vatbaar. Ze hebben bepaalde religieuze behoeften waarmee ze bij niemand terecht kunnen. En dan gaan ze op zoek en komen ze met mensen in aanraking die de ‘ware religie’ prediken. Als iedereen eerst van je wegkijkt en daar zeggen ze ‘kom bij ons’ dan voelt het als een warm bad. Zo belanden jongeren ook bij sektes. En dat is creepy.

Hoe voorkom je dat dit gebeurt?

De moslims moet wakker worden in dit land! De moslimgemeenschap moet er zélf voor zorgen dat deze jongeren niet vatbaar worden. De gemeenschap moeten deze jongeren opvangen en de andere kant op begeleiden. Zorg er in elk geval voor dat ze niet naar enge plekken in het Midden-Oosten gaan. Maar de moslimgemeenschap moet echt zélf in beweging komen. Dat kan de overheid niet voor ze doen.

In welk opzicht is Amsterdam veranderd de afgelopen jaren?

Fatima Elatik voert campagneAmsterdam is een metropool geworden. Mede ook door de kracht van het lokale bestuur, heeft de stad zich de laatste jaren snel ontwikkeld. De ontwikkelingen rondom Amsterdam hebben de stad versterkt. Neem de Bollenstreek Lisse. Voor toeristen is het Lisse Amsterdam. De stad floreert. Het centrum, dat zich voorheen beperkte tot de binnenstad, is aan het uitdijen. Dure hotels zaten vroeger alleen in het stadscentrum. Nu doemen ze op in noord, oost, zuid en west. Vooral de dynamiek tussen de overheid, het bedrijfsleven en de bewoners vind ik mooi.

Wat zou je nog aan de stad willen veranderen?

We moeten voorkomen dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt. De VVD wil af van de sociale huurwoningen. Maar Amsterdam moet niet nog meer een elitaire grachtengordel stad worden. In de publieke opinie hebben de hoger opgeleiden het hoogste woord. Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de minder bedeelden.

Wat zou je aan Nederland willen veranderen?

We zijn de afgelopen twaalf jaar geregeerd door de politiek van angst. We zijn een van de rijkste landen ter wereld, maar we gedragen ons als een Calimero. We moeten trots zijn op ons land! En de leiders van dit land moeten dat uitstralen. Ik mis kerels met een rechte rug. Onze politiek heeft de laatste jaren verdeeldheid gecreëerd uit electorale angst. Maar het electoraat volgt het leiderschap. En goed leiderschap betekent dat je opkomt voor de vrijheden van het individu. Je bent pas een leider als je eenheid en tolerantie creëert. Waar is die leider?

Je bent politica en moslima. In de ogen van sommigen doe je het daarom nooit goed. Hoe ga je daarmee om?

Als ik uit die kritiek iets kan destilleren waar ik echt iets mee kan, dan probeer ik er van te leren. Maar ik ben niet gediend van kritiek die ongefundeerd is of gericht is op mij al persoon. Kijk, ik was 24 toen ik mijn politieke carrière begon, dan raakt alles je. Door de jaren heen heb ik geleerd om er mee om te gaan. Maar als je een minder goede dag hebt dan raakt het je soms toch.

De vorige keer sprak ik Aicha Marghadi. Zij is van mening dat jij veel kunt betekenen voor Nederland, en zelfs voor Europa. Haar vraag aan jou: ‘Ga je het doen en wanneer ga je het doen?’

Om eerlijk te zijn… nu even niet. Ik focus me nu op mijn zwangerschap. En daarna eerst maar even mijn kind ter wereld brengen. Maar ik ben en blijf een wereldverbeteraar. Ik ben de politiek ingegaan omdat ik de wereld wilde redden. Ik heb de samenleving veel te bieden en de samenleving heeft mij veel te bieden.

Mijn passie voor dit land is met de jaren alleen maar sterker geworden. Nederlander is een geweldig land. Als je als Nederlands kind opgroeit bij Nederlandse ouders, in een Nederlandse traditie, dan weet je niet wat vrijheid eigenlijk betekent. We leven in een van de meest vrije, barmhartige landen ter wereld, en dat beseffen we ons totaal niet. Iemand moet dat toch verkondigen?

Wie vindt jij een wereldwijf?

Ik vind Agnes Jongerius een super vrouw. In die harde mannenwereld, in die harde onderhandelingswereld met vakbonden, werkgevers, regeringspartijen en met zoveel politieke belangen, staat ze gewoon haar ‘vrouwtje’. Daarbij verliest ze nooit uit het oog wat het vrouw zijn betekent. Ik bewonder haar kracht en haar doorzettingsvermogen. We zijn nog niet klaar met Agnes. Ik vind het jammer dat ze nu niet in het kabinet zit. Als minister zie ik haar nog wel een paar stevige thema’s aanpakken.

Wat wil je van haar weten?

Agnes: Is het niet tijd dat jij je met de politiek gaat bemoeien in dit land? Op een hogere bestuurdersfunctie?

Lees verder: Interview Agnes Jongerius

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This