LinkedinTwitterFacebookInstagram

Interview Jerizta Toney: ‘Ik ben verslaafd aan het podium’

By on Feb 8, 2014 in Interviews | 0 comments

Jeritza Toney is een echte podiumtijger. Ze danst, ze zingt, ze speelt toneel, ze maakt muziek, ze schrijft liedjes, ze arrangeert, ze regisseert, ze geeft theaterles. Ze is verslaafd aan het podium. Zelfs haar woonkamer heeft ze tot een podium omgetoverd.

Jeritza, stel jezelf voor.

Ik ben Jeritza Toney , moeder van twee kinderen en ‘gelukkig gescheiden’. Ik kom uit een muzikale familie. Ik ben opgeleid tot fysiotherapeut. Naast mijn baan ben ik altijd met mijn hobby’s muziek en theater bezig geweest. Als entertainer en docent werk ik nu voor verschillende theaters. Ook doe ik veel productionele werkzaamheden.

Waar draait jouw wereld momenteel om?

Mijn kinderen en ik zijn verslaafd aan het podium. Onze woonkamer is één groot podium. We moeten ook echt afspreken wie wanneer de woonkamer mag. Er komen veel mensen bij ons over de vloer en iedereen zit wel in de muziek of theaterwereld.

Voice of HollandJe dochter Cheyenne heeft meegedaan aan de Voice of Holland. Hoe was dat?

Haar laatste applaus was overweldigend. Het gaf haar het gevoel dat ze toch had gewonnen. Ze ging naar huis met een big smile op haar gezicht. Ze heeft er veel van geleerd. Haar manager die ze voor The Voice Holland al had heeft haar goed begeleid. En heeft haar ook goed voorbereid. Niet alles is rooskleurig, zo is haar verteld. Maar dit is wat ze wilde en ze is er voor gegaan. Ze heeft haar gevoel laten leiden. Ze heeft heel veel geleerd en veel leuke mensen ontmoet.

Hoe ziet jouw ideale wereld er uit?
Een wereld waarin mensen vaker lachen. Op het podium kun je er voor zorgen dat mensen een lach op hun gezicht krijgen. Ik ben ook fysiotherapeut, en als mensen pijn hebben is het verkrijgen van een lach op iemands gezicht onderdeel van de therapie. Hoeveel pijn je ook hebt, als je lacht verdwijnt de pijn voor even naar de achtergrond. Zelf heb ik veel operaties achter de rug. En lachen werkt beter dan welk medicijn ook.

Gaat het de goede kant op met je?

Het gaat de goede kant op. Sinds 2006 ben ik bijna elk jaar geopereerd. Ik heb borstkanker gehad. Na een paar operaties ben ik daar uiteindelijk van genezen. Toen kreeg ik last van mijn baarmoeder. Die hebben ze moeten weghalen. En toen dat allemaal achter de rug was, ontdekte ze een maagtumor. Die is nu ook verwijderd. Als je vaak slecht nieuws te horen krijgt, ga je de dingen anders zien. Het is makkelijk om in je ellende te blijven hangen.
Ik wil genieten van het leven en van mijn kinderen. De uitdaging voor mij is om positieve dingen te zoeken en me daar aan vast te klampen. Als je ergens geen invloed op kunt uitoefenen, dan moet je daar geen energie in steken. Dat gaat ten koste energie die je nodig hebt voor dingen waar je wel iets aan kunt doen. Die les heb ik van mijn ouders geleerd.

De vorige keer interviewde ik Saundra Williams. Zij wil van jou weten hoe je de moed hebt gevonden om de onzekere overstap te maken naar de kunst en cultuur sector en je hart te volgen?

Na elf jaar stond ik plotseling op straat. Het bedrijf waarvoor ik als fysiotherapeut werkte ging failliet. Opeens is het dan voorbij. Dat voelde als een klap in mijn gezicht. Gelukkig heb ik naast mijn vaste werk altijd andere werkzaamheden gehad in de theaterwereld. Mijn zoon zei toen tegen mij: “Mam, ga verder in het theaterwerk. Je hebt nu geen excuus meer om het niet te doen.” Toen ben ik gaan lobbyen en heb ik mezelf op de kaart gezet. En wat bleek: als jij openstaat voor dingen, komen er dingen naar je toe. Nu vraag ik me af waarom ik het niet eerder heb gedaan.

Wat doe je nu allemaal?

Ik geef les bij de Jeugdtheaterschool Zuidoost in Amsterdam en ik geef les aan jong en oud in mijn woonkamer. Verder ben ik bezig met het opzetten van Talenthome, een plek waar jongeren hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Ik organiseer ook workshop met jongeren uit het buitenland die ik dan koppel aan Nederlandse jongeren. En ik ben musical storyteller. Ik maak gedichten met muziek tijdens optredens. Laatst organiseerde de PvdA een debat over burgerkracht. Ik luister naar iedereen en dan schrijf ik steekwoorden op. En aan het einde draag ik mijn gedicht voor met refrein en al.

Welk boek kun je iedereen aanbevelen?

The secret, omdat daar zoveel positiviteit van uit gaat. Ook al gaat het niet altijd zo makkelijk, ik denk dat als je positief in het leven je staat je meer voor elkaar krijgt. Het is belangrijk om je een voorstelling te maken van mooie dingen. Alleen al van zo’n gedachte gaat kracht uit.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This